Ontmoet Lars, onze gepassioneerde bosbeheerder op De Hoorneboeg



Lars zet zich in voor duurzaam bosbeheer vanuit zijn passie voor natuur. Van jongs af aan ontwikkelde hij al een diepe waardering voor bomen en ambacht. Met opleidingen in timmerwerk, Commerciële Economie en Bos- en Natuurbeheer groeide zijn bewustzijn over duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Als bosbeheerder bij De Hoorneboeg zet hij zich in voor het herstel van het eeuwenoude bos, waar ecologisch evenwicht hoog in het vaandel staat.

Vertel eens wat meer over jezelf en het ontstaan van je liefde voor de natuur?

“Ik ben als kind opgegroeid in Brabant op het platteland en hield enorm van hutten bouwen. De boom was altijd het fundament van onze zelf gebouwde boomhut dus ik leerde van jongs af aan al dat je bomen moest beschermen en respecteren. Vanuit deze liefde voor het bouwen volgde ik een opleiding tot timmerman, waar ik leerde dat er nog maar weinig sprake was van echt ambacht in de bouw. Met twee extra opleidingen Commerciële Economie en Bos- en Natuurbeheer werd ik me steeds verder bewust over de draagkracht van ons ecosysteem en dat als we als planeet in balans willen leven, we onze consumptie zouden moeten afstemmen op de productie van onze omgeving en niet andersom. Anders raakt het ecosysteem van de aarde uitgeput.”

Hoe ben je bij De Hoorneboeg betrokken geraakt?

“Via, via kwam ik zo’n twee jaar geleden bij De Hoorneboeg terecht en voor mij was dit een prachtige kans om als bosbeheerder echt te gaan ervaren op kleine schaal hoe we zo’n ecologisch microsysteem in balans kunnen laten draaien en het bos kunnen revitaliseren. Het is fijn om hier mensen tegen te komen die echt openstaan voor nieuwe verhalen en ideeën. Zo is er ook een uniek garden-to-table restaurant en een voedselbosstrook. Er gebeurt heel veel om op andere wijze naar de natuur te kijken. Qua bos is De Hoorneboeg een uniek ecologisch systeem met eeuwenoude bomen. Dat komt omdat het bos rondom de heuvel op De Hoorneboeg tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven. Je vindt hier dus nog oeroude eiken en beuken van wel 200-250 jaar oud. Deze twee beconcurreren elkaar, dus het is belangrijk dat we hier op een respectvolle, duurzame manier balans in brengen. Zo hebben we laatst ruimte gemaakt voor de eeuwenoude eik en een beuk weggehaald, door middel van paarden die de stammen mee hebben gesleept. Met het hout maken we dan weer meubels, gebouwen en andere voorwerpen. En die zie je binnenkort terug op het Earthday Festival.”

Ja, vertel ons eens wat meer over Earthday Festival!

“Op zaterdag 19 april vieren we de aarde tijdens dit festival, vlak voor de officiële wereldwijde Earth Day op 22 april. Het landgoed staat dan helemaal open voor publiek en naast allerlei mooie workshops is er ook een markt waar je allerlei pioniers kunt vinden die zich ook bezighouden met regeneratieve landbouw en hier hele mooie producten aanbieden. Wij hebben dan ook onze eigen stand met Hoorneboegs hout waar je producten kunt kopen die van ons eigen hout gemaakt zijn, zoals snijplanken, salontafels en interieurlampen.”

Welke rol speel jij tijdens het Earthday Festival?

“Zelf zal ik twee rondleidingen door het bos geven en je meenemen langs de bijzondere natuur op De Hoorneboeg. Dan hoor je alles over de bosontwikkeling op De Hoorneboeg en mijn visie op regeneratie. Ik geef antwoord op vragen als: Waarom maken we plaats voor oude bomen? Wat zijn de effecten op de biodiversiteit? Wat maken we er uiteindelijk van en wat betekent de regeneratieve visie? Mijn lievelingsboom op De Hoorneboeg is wat ik noem de Oude Eik. Dit is een boom die al zo’n 200-250 jaar oud is. Echt uniek. Die zal ik zeker laten zien tijdens de rondleiding. Het mooie is dat je hier echt kunt kennismaken met een 200 jaar oud inheems ecosysteem, dat tegelijkertijd ook laat zien hoe dus de toekomst eruit kan zien van jonge bossen in aanplant.”

Waarom past dit festival zo goed bij De Hoorneboeg?

“Normaal is De Hoorneboeg, op het restaurant na, vooral in gebruik voor groepen die hier samenkomen voor bijeenkomsten, trainingen en retreats, maar nu kan iedereen hier rond komen dwalen. Dat vind ik mooi, want er is zoveel te vertellen en te delen over wat we allemaal doen. En op deze manier bieden we ook een plek aan al die pioniers die hun producten en zienswijze kunnen komen delen op de markt. Alle generaties zijn welkom en al deze ingrediënten bij elkaar geven deze dag een unieke lading. Dit past heel goed bij het gedachtengoed van De Hoorneboeg om meer bewustwording te creëren over een mooiere wereld.”

Hoe zit deze mooiere toekomst voor de wereld eruit?

“Dat we met z’n allen een soort common sense kunnen ontwikkelen die ons uiteindelijk laat zien hoe we binnen de draagkracht van de aarde kunnen leven en dat, dat een heel vredig leven kan zijn. Ik wil ook tijdens de workshops laten zien, dat als je de natuur tijd en aandacht geeft, hoe prachtig het dan kan worden en hoe fijn de sfeer dan is. Hoe weinig neiging je dan hebt om elkaar de pan in te hakken. Als je in een bos rondloopt en de vogels hoort fluiten, dan kun je simpelweg niet aan iets anders denken. Toch een hele andere inspiratie waar je gedachten dan op varen. Ook voor de jonge generaties, blijf hutten bouwen en creëren, zodat je leert je omgeving en natuurlijke hulpbronnen te respecteren en daarmee voelt hoe het is om autonoom en zelfvoorzienend te zijn.”

Lees meer over Earthday Festival en meld je aan voor de rondleiding van Lars of andere inspirerende workshops.

Redactie: Monique Jansse
(Eerste en derde) foto: Daphne Plomp