Buitenplaats De hoorneboeg

De Hoorneboeg heeft een eeuwenlange geschiedenis als buitenplaats. Vanaf 1792 wisselden statige landhuizen, bovenop de heuvel, elkaar af. Daar rondom werd af en toe iets nuttigs gebouwd: een tuinmanswoning, een gastenverblijf, de bibliotheek en een boerderij.

De landhuizen zijn verdwenen – de heuvel is weer van zichzelf – en de gebouwen die eens ondergeschikt waren, vormen nu het middelpunt van nieuwe initiatieven.

In 2018 zijn ze allemaal zorgvuldig verbouwd, zodat ze er weer jaren tegen kunnen. Ze bieden plek aan iedereen die inspiratie zoekt.

In de Luwte

Het meest stille plekje op De Hoorneboeg… een heel fijne locatie waar je kunt stilstaan bij diepe levensvragen of je eigen training vorm kunt geven.

Op de Heuvel

Helemaal in het midden ligt de heuvel. Ooit stonden hier de statige landhuizen die elkaar opvolgden. Nu is het stil en open voor ieders eigen betekenis.

Een verzameling bijzondere plekken rond de heuvel

Op deze plattegrond zie je nog heel mooi de oude structuur van de buitenplaats terug.

De paden cirkelen naar boven, naar de plek waar ooit mooie, voorname landhuizen stonden.

Rond de heuvel vind je de tuinmanswoning, twee boerderijen, de voormalige bibliotheek en een voormalig gastenverblijf. Stuk voor stuk bijzondere gebouwen met een heel eigen geschiedenis. In 2018 zijn ze allemaal zorgvuldig gerestaureerd.

Dwalend over de paden van dit parkachtige bos verwonderen we ons iedere dag weer over de schoonheid van deze plek. Het zonlicht door de bomen, de geuren na een regenbui en de geluiden – soms heel stil en soms vol van zingende vogels of de wind die alles even aan wil raken.

We voelen verantwoordelijkheid voor al deze bijzonderheden: de natuur, de historie en de gebouwen en gaan hier zo zorgvuldig mogelijk mee om.