In gesprek met Eefje Ludwig van The Forest Bathing Circle



Eefje Ludwig is bosbadgids- en trainer, auteur, oprichter en bezieler van The Forest Bathing Circle. Met The Forest Bathing Circle nodigt ze mensen uit om hun relatie met de natuur verder te verkennen en te verdiepen.

Waar ontstond je liefde voor natuur en bosbaden?

Ik groeide op dichtbij de bossen van de Achterhoek en voelde me als kind al sterk verbonden met de natuur. Deze connectie verdween, zoals bij veel mensen, naar de achtergrond door de drukte van het dagelijks leven en het tempo van de huidige maatschappij. Pas toen ik in 2019 een periode met mijn gezin in Portugal woonde, ervaarde ik opnieuw een gevoel van thuiskomen in de natuur. Ik ervaarde hoe helend het is om dagelijks tijd in de natuur door te brengen. Het voelde voor mij als het herontdekken van een oude vriendschap, het was alsof ik weer even kind was. Ik ben heel intuïtief dat vrije en speelse gevoel gaan volgen, en besloot te starten met een opleiding bosbaden. Hierdoor werd niet alleen het gevoel van diepe verbondenheid met de natuur versterkt, maar zag ik ook hoe waardevol het is om begeleid te worden als je niet alleen in de natuur, maar ook met de natuur wilt zijn. Vanuit mijn eigen zoektocht en verlangen naar een diepere verbondenheid met de natuur werd The Forest Bathing Circle (TFBC) geboren.” Als bosbadgids is Eefje er om een brug te slaan tussen mensen en de natuur en de meer-dan-menselijke wereld. “Ik nodig je uit om via je zintuigen verbinding te maken met de natuur in en om je heen. Door te vertragen en te verstillen in en met de natuur ondersteun je het zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Als auteur inspireer ik ook graag mensen rondom dit thema, voorbij het ervaringsgerichte. Inmiddels leid ik andere mensen op tot bosbadgids en hoop ik dat steeds meer mensen kennis gaan maken met deze techniek.”

Vertel eens wat meer over de helende kracht van de natuur?

“Als mens zijn we van nature verbonden met de natuur. Hoewel er nog altijd een zweverig imago hangt rondom natuurbeleving – het stereotype beeld van mensen die met bomen knuffelen – is de verbinding met de natuur juist iets heel aards. We zíj́n immers natuur, en veel aardser dan dat wordt het niet. In een bosbad gaan mensen echt de verbinding aan met de natuur, wat direct voelbare voordelen oplevert: mensen ervaren na afloop vaak een diepe rust, hernieuwde energie en gevoelens van speelsheid en verwondering. Ook ervaren mensen gevoelens van dankbaarheid en troost, vooral wanneer ze door een moeilijke periode gaan. In een samenleving waarin alles draait om efficiëntie en we als mens continue ‘aanstaan’, helpt de natuur ons om los te komen van rationeel denken en meer ruimte te maken voor kwaliteiten als waarnemen, ervaren en verbinden met onze intuïtie. Daarbij heeft de natuur een kalmerende en rustgevende werking op ons zenuwstelsel: bomen scheiden fytonciden uit, stoffen die ons immuunsysteem versterken en stress verminderen. Daarnaast reageert ons lichaam instinctief op natuurlijke prikkels, zoals geluiden, kleuren en fractale patronen – herhalende structuren zoals boomvertakkingen of de bladeren van een varen – waardoor we ons niet alleen meer ontspannen, maar ook veiliger voelen. Wat we als mens al wisten, wordt nu steeds meer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: tijd doorbrengen in de natuur heeft een positieve invloed op ons mentale, emotionele, sociale, fysieke en ook ons spirituele en ecologische welzijn.”

Vertragen, verstillen, verbinden, voelen en verwonderen

“De kernprincipes van bosbaden zijn vertragen, verstillen, verbinden, voelen en verwonderen. Een van de oefeningen waar ik vaak mee werk is vertraagd wandelen. Door je tempo letterlijk aan te passen, heb je meer aandacht voor subtiele veranderingen in je omgeving. Het kan voor mensen hoopvol zijn om bijvoorbeeld heel bewust het nieuwe leven in de natuur – zoals nu bij de aanvang van de lente – waar te nemen. Ik gebruik vrije opdrachten, stilte en ‘open’ en uitnodigende taal om de verbeeldingskracht en persoonlijke beleving van deelnemers aan te spreken. Alles wat ontstaat en naar boven komt mag er zijn. Veel mensen ervaren tijdens of na een bosbad een gevoel van tijdloosheid, een soort ‘tussentijd’ waarin de gebruikelijke beleving van tijd vervaagt. Voor sommige mensen voelt het na een bosbad alsof ze dagen in de natuur zijn geweest.” Eefje gelooft dat de natuur een van de meest waardevolle relaties is die we als mens hebben: “het is een relatie die goed is voor jou en goed voor de natuur: immers, daar waar je van houdt, daar geef je liefde en aandacht aan. Verbondenheid met de natuur motiveert je om goed jezelf, én goed voor de natuur te zorgen. Een win-win situatie dus.”

Bosbaden op De Hoorneboeg

“Voor mij, en ik denk voor velen, voelt De Hoorneboeg als een oase van rust. De hei en de bosrijke omgeving vormen een prachtig speelveld voor het begeleiden van bosbaden. Hier zijn roept een eilandgevoel op: een beschermde plek waar je je even kunt terugtrekken en jezelf in een andere wereld waant. De Hoorneboeg is niet alleen een bijzondere plek vanwege de natuur, maar ook door de geschiedenis en energie die er voelbaar is. Ik vind het mooi dat De Hoorneboeg voor steeds meer mensen toegankelijk is, zodat een breed publiek kan genieten van de rust en de natuur. Dit past bij het idee dat de natuur van en voor iedereen is.“

Ook een bosbad met Eefje ervaren? Doe dan mee tijdens een van de drie bosbaden die ze dit jaar faciliteert op De Hoorneboeg. Of volg je natuurhart en schrijf je in voor de opleiding tot bosbadgids bij TFBC, er start weer een nieuwe opleidingsronde in september. Je bent heel welkom om te verbinden met jezelf, andere gelijkgestemden en de natuur.

Bosbad verwelkom de zomer – vrijdag 27 juni
Bosbad verwelkom de herfst – vrijdag 26 september
Bosbad verwelkom de winter – vrijdag 12 december

Redactie: Lauren Siemerink