Welkom (moestuin)vrijwilligers!

Zonder jullie zou Buitenplaats De Hoorneboeg er lang niet zo mooi groeiend en bloeiend bij liggen. Zo fijn dat we het samen doen! Op deze pagina vinden jullie de laatste moestuin-nieuwtjes, handige kenniskaarten, belangrijke data, foto’s en meer! Tot snel in de moestuin, het voedselbos, de bloemenkweek of verftuin! 🙂

Nieuwsbrieven

In de moestuin nieuwsbrieven (Moespraat) vertelt Magda eens in de zoveel tijd wat we zoal voor elkaar hebben gekregen met elkaar. Leuk om te zien en te lezen hoe de moestuin zich door alle seizoenen heen ontwikkelt!

2022
Moespraat mei

2021
Moespraat december

Kenniskaarten

In de moestuin raak je nooit uitgekeken, maar ook nooit uitgeleerd! Dat maakt het juist zo leuk, er valt steeds iets nieuws te ontdekken. Om je op weg te helpen heeft Magda een aantal kenniskaarten gemaakt. Uit verschillende boeken en andere bronnen heeft ze de belangrijkste informatie geplukt. Waar wil je graag meer over weten?

Kenniskaart compost

Kenniskaart tapenade maken

Kenniskaart beestjes

Kenniskaart peterselie

Kenniskaart kleefkruid

Kenniskaart brandnetels

Kenniskaart bijen

Kenniskaart paddenstoelen

Kenniskaart appelwortel

Kenniskaart voedselbos

Boeren

Mooi artikel:
Van computer-baan naar boer: deze mensen kiezen voor minder scherm en meer natuur

Veel van ons zijn beeldscherm-moe en verlangen naar een leven in de natuur. Redacteur Roanne dook in de wereld van de ‘nieuwe boeren’: mensen die hun computer-baan inruilden voor een boerenbestaan. “We willen minder lullen en meer poetsen.”

Lees het hele artikel: klik hier

Waar en wanneer?

We werken in de moestuin en het voedselbos tenzij extreem weer op komst is. We beginnen elk dagdeel met koffie of thee en vertellen we wat we deze dag van plan zijn. Natuurlijk hebben we tussendoor nog even een pauze. We hebben gereedschap en handschoenen genoeg!

Aan de slag in de moestuin:
Vrijdagochtend van 09:00 t0t 12:00
Woensdagmiddag van 13:30 tot 16:30
Verzamelpunt: de pipowagen in de tuin van restaurant Bij de Tuinman

Aan de slag in het beginnend voedselbos:
Maandagmiddag van 14:00 tot 17:00
Vrijdagochtend van 10:00 tot 13:30
Verzamelpunt: de veranda op het veld net na ons receptiehuisje

Zin om te komen helpen?
Fijn zeg! Laat ons even weten dat je komt via magda@dehoorneboeg.nl. Ook met vragen kun je bij Magda terecht. Heb je “geen groene vingers”? Niet erg! We leggen alles uit.

Buitenwerkdagen

Zo nu en dan organiseert De Hoorneboeg een extra Buitenwerkdag voor iedereen die het leuk vindt om een hele dag samen aan de slag te gaan op de buitenplaats. We kijken er zelf altijd erg naar uit. Lekker buiten zijn, tussendoor een beetje kletsen, zien hoe mooi het wordt waar je mee bezig bent… én een lekkere lunch als bedankje voor inzet. Je vind alle data op deze pagina.

Over de bijen

Hans Mohrmann – de ‘bijenvader’ op De Hoorneboeg – heeft een mooi artikel geschreven over de bij. Er valt zoveel over te vertellen! Wist je bijvoorbeeld dat de honingbij 1 van de ongeveer 350 verschillende bijensoorten is? En dat de bij kan communiceren door te dansen, geluid te maken of stofjes uit te stoten? En dat ze de helft van hun leven in het donker leven? In de zomer leven er wel 40.000 bijen in een korf! Klik op de link voor het artikel:

Over de bijen – door Hans Mohrmann (juli 2022)

Foto album

Het is natuurlijk héél verleidelijk om foto’s te maken van alles wat groeit en bloeit (en van de gezelligheid met elkaar). Daarom hebben we een online foto album aangemaakt waar we regelmatig foto’s kunnen uploaden.

Klik hier voor het foto-album en gebruik het wachtwoord dat je hebt ontvangen.