Mindful Zelfcompassie-training (MSC) met Marlou Kleve

Deze zelfcompassietraining is voor iedereen die wil leren aardiger naar zichzelf (en anderen) te zijn. Tijdens 8 zondagavonden oefen je mildheid en vriendelijkheid, verdiep je je meditatie of pakt de draad weer op en onderzoek je waarom je geest soms zo ontzettend kritisch en streng kan zijn – ook (vooral) naar jezelf.

De laatste bijeenkomst is feestelijk en extra lang, waarin we tijd nemen voor het delen van ervaringen en een cacao-ceremonie onder leiding van Jennifer Ann.

Zelfcompassie en de innerlijke criticus

Meestal zijn we harder voor onszelf dan voor anderen en zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen anderen zouden zeggen. Je steunt bijvoorbeeld anderen die een fout maken of hebt begrip en geduld als je ziet dat iemand met iets worstelt, maar geeft jezelf in die situaties alleen maar meedogenloos op je kop.

Tijdens de training leer je de interne criticus beter kennen. Deze stem is erg ondermijnend: op momenten dat je het toch al moeilijk hebt, lijkt hij juist in kracht toe te nemen. Je voelt je daardoor vaak nog rottiger, je verliest plezier en verbittering, piekeren, angst of somberheid steken de kop op. Vaak is dat het werk van de innerlijke criticus.

Het kan anders. Je kunt leren om compassievol met jezelf om te gaan, om jezelf te steunen en troosten op moeilijke momenten, in plaats van te veroordelen. Door te oefenen met meditatie, aandachts-oefeningen te doen en te snappen hoe de criticus werkt, kun je de criticus op afstand houden en je compassievolle stem krachtiger laten klinken. Zo word je (weer) vriendelijker voor jezelf en anderen, ervaar je meer veerkracht en voel je je emotioneel stabieler. De training is gebaseerd op wetenschappelijke studies die de effectiviteit van de training onderschrijven.

Zo verloopt de training

Nadat je je hebt ingeschreven, neemt Marlou contact met je op voor een telefonisch intake-gesprek, waarin je kunt vertellen de motivatie om de training te volgen, eventuele ervaring die je hebt te delen en is ruimte om vragen te stellen. In overleg beslis je vervolgens of je deelname definitief is.

Tijdens de bijeenkomsten doen we een gezamenlijke meditatie, krijg je theoretische achtergronden over compassie, introduceert Marlou (aandachts)oefeningen, kun je ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Ook ga je regelmatig naar buiten, bijvoorbeeld voor een schrijfoefening of meditatieve wandeling.

Tussen de bijeenkomsten door stuurt Marlou je steeds een inspiratiemail. Behalve een herinnering aan de oefeningen die je hebt gedaan, vind je hierin ook vragen die je helpen om je ervaringen met de oefening(en) met Marlou te delen. Eventueel kan Marlou daar ook op reageren, als het ondersteunend lijkt.

De laatste bijeenkomst nemen we de tijd om stil te staan bij wat deze training voor je heeft betekend en hoe je hetgeen je hebt geleerd en ervaren blijvend een plek kunt geven in je leven. Jennifer Ann neemt je die avond – met een cacao-ceremonie – mee op een spirituele reis die je helpt om je op een zachte manier te openen voor een ruim en liefdevol bewustzijn.

Praktische info

Wanneer?
De training is steeds op zondagavond, tussen 19:00 en 21:15 uur, zoveel mogelijk om de week. Dit zijn de data: 19 en 26 september, 3, 10, 24 en 31 oktober, 7 en 4 november.

De laatste bijeenkomst, op 4 november, begint eerder. We trekken dan tijd uit voor een lunch, het delen van de ervaringen van de afgelopen weken en een cacao-ceremonie onder begeleiding van Jennifer Ann. Bij de start van het programma laten we je hier meer over weten.

Wilt, kun je vooraf komen eten bij restaurant Bij de Tuinman – ook op De Hoorneboeg. Dit is dan voor eigen kosten. Vooraf reserveren is een goed idee.

Voor wie?
De training is een ideaal vervolg op een mindfulnesstraining. Ook als je daar (nog) niet bekend mee bent, kan de zelfcompassie-training heel goed bij je passen. Neem contact op met Marlou – ze overlegt graag met je wat het beste bij jou aansluit.

De plek
De avonden vinden plaats in In de Luwte, op De Hoorneboeg. Vanaf de parkeerplaats wandel je daar in 5 minuten naartoe. Meditatiekussens- en stoelen, dekentjes en matten zijn allemaal aanwezig.

Kosten
Deze training kost € 650,- (incl. btw voor particuliere deelnemers, excl. btw als je werkgever of bedrijf de training betaalt). Het is aan te raden na te gaan of (een deel van) de training vergoed kan worden door je zorgverzekering. De kosten zijn inclusief:
– het boek Hartvol door Marlou Kleve
– een werkboek dat bij de training hoort
– wekelijkse inspiratiemails
– digitale audio-oefeningen
– individuele contactmomenten met Marlou Kleve
– koffie en thee
– picknick en cacao-ceremonie tijdens de laatste bijeenkomst

Zij begeleiden je

Marlou Kleve

Marlou Kleve (1969) is Zelfcompassie Teacher en werd persoonlijk opgeleid door Kristin Neff, Christopher Germer, Tara Brach, Frits Koster en Erik van den Brink. Ze werkt daarnaast als coach (Nobco gecertificeerd), Mindfulnesstrainer (catogorie 1) en Stembevrijder.

In 2008 kwam ze tijdens haar coachopleiding in aanraking met het Boeddhisme, meditatie en non-dualiteit. Transformerend was de realisatie dat geluk niet in de buitenwereld te vinden is maar in jezelf – in het loslaten van beperkende overtuigingen van een ego dat geconditioneerd is om te overleven en in het herstellen van de verbinding met dat wat je in wezen bent: Liefde.

Ze besloot haar vaste baan als tv-redacteur op te zeggen en startte een eigen praktijk als coach en trainer. Vanaf dat moment staat haar leven in het teken van het herstellen van de verbinding op essentieniveau om van daaruit mensen te begeleiden om richting te geven aan hun leven. Als stembevrijder leerde ze hoe je met je stem en adem emotionele blokkades kunt laten transformeren en de ‘Stem van je Hart’ te laten klinken.

Inmiddels heeft Marlou ruim tien jaar ervaring en begeleidt ze trainingen, retraites, workshops en individuele trajecten. Daarnaast werkt ze regelmatig voor bedrijven en overheden en schreef ze het boek Hartvol – De kracht van zelfcompassie. Haar werkwijze karakteriseert zich in een persoonlijk, niet zweverig(!) en warm contact. Lichtvoetig en diepgaand.

Jennifer Ann over de Cacao-ceremonie

Jennifer Ann

Jennifer Ann is een meditatieve singer-song writer met Nederland en de VS als basis en met wortels in mantra- en helende muziek. Haar stem klink bezield en warm en wordt soms beschreven als een omhelzing vol met moederlijke geborgenheid.

Ze reist over de wereld om haar muziek met anderen te delen, soms als onderdeel van een ceremonie, retraite of healing. De laatste jaren bezocht ze veel plekken in Europa. Het is haar missie om mensen te helpen om zichzelf weer te vinden en is ervan overtuigd dat het de bedoeling is dat iedereen zijn eigen pad vindt en tot bloei komt. En dat dit het beste lukt als we elkaar daarbij helpen – juist omdat iedereen zijn eigen kleur heeft!

Over de ceremonie vertelt ze….

Cacao literally means “foods of the God”. Cacao is a safe way to step into the connection with the spiritual realms.

Through the healing properties of the plant our hearts will open, we’ll be able to connect with each other and let our energy flow freely. We’ll use intentions, meditation and music to raise our vibrations and let go of things that do not serve us anymore, in a compassionate and gentle way.

This medicinal bean will bring you to the door of liberation and then it is up to you if you want to walk through it.