Recept Gember toast en Pompoen-wortel soep

Misschien heb je tijdens een reatreat op De Hoorneboeg al eens kunnen proeven van de lekkere en gezonde maaltijden van Marianne van den Heuvel.

Ze stuurde ons twee recepten die je thuis gemakkelijk te maken zijn en en je ook nog eens kunnen helpen bij een opkomende verkoudheid en supergezond zijn!

Gember toast

‘Een toast met gestoofde verse gember, veel gember! Ik ben echt verknocht geraakt aan dit recept van gember toast. Het is superlekker en ook nog eens de perfecte remedie bij aanhoudende hoest of wanneer je last hebt van je bronchiën. Gember is goed tegen infecties en bacteriën, als een soort natuurlijke antibiotica, en het kan enorm helpen als je een verkoudheid voelt opkomen. Het is verwarmend, goed voor je huid en bevordert de spijsvertering. Een super gezondheids-boost dus!

Je kunt met de basis beginnen en dan zelf allerlei creatieve versies uitproberen.’

Ingrediënten voor 2 sneden brood:

  • 70 gram verse biologische gember (hoef je niet te schillen), in kleine stukjes gesneden
  • 2-3 theelepels ghee
  • 1-2 theelepels kurkumapoeder
  • Een heel klein snufje zout
  • 1-2 sneden brood om te roosteren
  • Yoghurt (evt plantaardige)
  • Opties: sla, tomaat, tofu, tempeh, gebakken ei, gekookte groenten

Zo maak je het:

Smelt de ghee in een koekenpan op middelhoog vuur. Meng de kurkuma erdoor, snufje zout en voeg de gember toe. Bak tot het gaar is, maar zorg ervoor dat het niet te knapperig is of te donker wordt. Je kunt er eventueel een heel klein beetje water bij doen om het wat meer te laten stoven. De combinatie van ghee, kurkuma en gember geeft een heerlijke geur.

Rooster een snee stevig (zuurdesem) brood en leg er wat (romain) sla op. Daar bovenop leg je de gebakken gember en eventueel nog wat tomaat of andere groenten of kruiden die je lekker vindt. Heerlijk in combinatie met (plantaardige) yoghurt.

Pompoen-wortelsoep soep

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel ghee, kokosolie of olijfolie
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • Stukje gember, geraspt of in kleine stukjes
  • ½ kilo wortel
  • ½ kilo pompoen
  • Paar stronken bleekselderie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ½ liter boullion
  • Zout & peper
  • Peterselie, kiemen, waterkers voor garnering

Zo maak je het:

Verhit de ghee of olie in een grote pan, draai de vlam laag en bak de komijnzaadjes en gember totdat ze geurig worden. Voeg dan de bleekselderie en bak even kort. Voeg daarna de wortel en pompoen erbij en bak dit ook even kort. Daarna de boullion (of heet water met boullionblokjes) erbij en de laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat dan ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Als de groenten zacht zijn haal je de laurier eruit en maak je met  een staafmixer een gebonden soep. Maak op smaak met peper en zout. Lekker met wat waterkers, peterselie en/of kiemen.