Over-winnen

Liz la Force, één van de trainers die regelmatig op De Hoorneboeg te vinden is, schreef een aantal belangrijke levenslessen voor zichzelf op tijdens een periode dat ze zelf langere tijd ziek was. Ze deelt ze graag me je, omdat deze levenslessen ook nu, in deze tijd van verandering, van waarde kunnen zijn voor anderen.

  1. Acceptatie van de situatie is de eerste stap naar verbetering

Vaak is dit niet het eerste wat in ons opkomt. Het zit niet in onze conditionering om ons zomaar over te geven aan iets. We willen immers overleven. Dus gaan we vechten tegen of wegvluchten van wat er is. Wat het lastig maakt om de situatie te zien zoals hij is. En vandaaruit te kijken wat er werkelijk nodig is om die situatie te veranderen. Dus kan het helpen om ondanks de spanning en onzekerheid, eerst weer het contact te voelen met dit moment. Het hier en nu. Voordat je verder gaat en beslissingen neemt die verre gevolgen kunnen gaan hebben.

  1. Volg je eigen intuïtie

Iedereen heeft op momenten dat het minder goed met jou of de wereld gaat, met de beste intentie, ideeën hoe je jezelf weer beter kunt voelen. En daar zitten zeker ook goede ideeën tussen. Toch leerde ik dat jij het beste weet wat voor jou gaat werken. Jij kent jezelf, je medewerker, je bedrijf en weet hoe jullie samen hieruit kunnen komen. Neem daarom niet zomaar de ideeën van anderen over of aan. Maar toets ze met je eigen intuïtie en common sense. Jouw intuïtie is jouw gids. Zeker in tijden dat je als mens het overzicht niet langer hebt.

  1. Door-leef je emoties

Angst en andere emoties, vooral wanneer ze voortkomen uit nog onbekende situaties, kunnen verlammend werken. Toch is het ook hierbij zaak om je hart open en je hoofd koel te houden. Dit lukt vaak beter wanneer je leert door de emoties heen te ademen. Waarbij je de emoties durft te ervaren, maar met je ademhaling er als het ware door heen gaat. Om bij jouw innerlijke rust uit te komen. Die plek waarvanuit je kunt weten wat het juiste is voor dit moment

  1. Sta open voor nieuwe kennis en inzichten.

Omdat niemand mij destijds wijzer kon maken over mijn ziekte. Ben ik zelf op onderzoek uit gegaan en ontdekte zo stapsgewijs wat ik nodig had om uit deze situatie te komen. De oplossing van een probleem, ligt buiten de kennis waarbinnen het probleem is ontstaan, dat zei Einstein ons al. Dus verruim je blik. Durf innovatief en anders te denken. Dat gaat je verder brengen dan waar je nu staat.

  1. Als mens dragen we een enorme kracht in ons

In momenten van nood, ontdekken we dat we veel meer kunnen dan we dachten. Ineens wordt wat we voor onmogelijk hielden mogelijk. Nemen we stappen waar we eerder over droomden, maar die we nog niet uit durfden voeren. Wanneer we geconfronteerd worden met de dood, faillissement of een andere vorm van einde, wordt onze liefde voor het leven ook aangeraakt. En vallen ineens alle ja-maren weg, omdat we willen blijven leven. Mocht je nog wel ja-maren hebben over nieuwe stappen, kijk dan eens wat je nodig hebt om het vertrouwen, de moed en de daadkracht te voelen om die stappen wel te gaan nemen.

Ik ben dankbaar dat ik in mijzelf ben blijven vertrouwen. Het heeft mij doen groeien tot de mens die ik nu ben. Emotioneel, mentaal en fysiek gezond en sterker dan ooit.

 

Ook voor jou wens ik, dat je blijft geloven en vertrouwen in jezelf en jouw vermogen om waar je nu ook voor staat te overwinnen. May the force be with you!

 

Liz la Force