Wat is de impact van voeding op onze algehele gezondheid?
“Voeding gaat over vitaliteit, veerkracht en levensenergie. Iedere vorm van voeding, of het nu dierlijk of plantaardig is, vormt een directe verbinding met de wereld om ons heen. De oorsprong van onze voeding is zo belangrijk. Onze voedingsbodem is ontzettend bijzonder, het is de kringloop van het leven. Het staat voor verbondenheid met het grotere geheel en spreekt alle lagen van ons bewustzijn aan. Zelfs de bereiding van ons eten is van invloed op onze gezondheid. Al je zintuigen worden aangesproken tijdens het bereiden van een maaltijd, het is een mindful moment als je aanwezig en verbonden bent met wat je aan het doen bent. Alles is van invloed: van welke producten we in ons mandje stoppen, hoe we onze groente wassen, hoe we onze aardappelen schillen, tot waar en hoe we onze maaltijd nuttigen. Neem het voorbeeld van aardappelen schillen: als je dit regelmatig doet, onderhoud je hiermee je fijne motoriek. Kijk maar eens naar de mooie handen van oude vrouwtjes.. Ik ben ervan overtuigd dat de sleutel naar een betere gezondheid ligt in ons voedsel als iets levends zien en ons opnieuw leren verwonderen over de rijkdom van onze voedingsbodem vol biodiversiteit die ons voedt en verbindt met de aarde.”
Hoe integreer je systemisch werk in de boodschap die je uitdraagt?
“Ik gebruik hiervoor altijd de metafoor van de natuur. Klachten ontstaan nooit voor niets, net zoals onkruid vervullen ze een bepaalde functie, iedere klacht vertelt een verhaal. Als je signalen negeert gaan ze woekeren. Een mooi voorbeeld van de wonderen van de natuur is het ondergrondse communicatiesysteem dat bomen en planten met elkaar verbindt, ook wel het ‘Wood Wide Web’ genoemd. Wanneer het leven van een boom ten einde loopt, geeft hij bijvoorbeeld zijn laatste voedingsstoffen af aan de jongste bomen om zich heen. De boom is in staat om via een ondergronds netwerk (het ‘wood wide web’) te herkennen waar zijn ‘kindjes’ zich precies bevinden. Fantastisch toch! Ik geloof dat wij mensen, net zoals de natuur voedingsstoffen doorgeeft aan de volgende generatie, op onze manier ook ‘voedingsstoffen’ doorgeven in de vorm van waarden, tradities en patronen. Onze banden met de generaties voor ons zijn niet zichtbaar, maar diep verankerd en geworteld in ons. Ik maak mensen hiervan bewust door erover te delen en maak soms ook gebruik van voedingsopstellingen. Ik stel ze vragen over de generaties die hen voor zijn gegaan, bijvoorbeeld of er tekort was in de familie in tijden van oorlog. Op onbewust niveau kan dit in iemands dagelijks leven van grote invloed zijn. Waar zit de echte honger? Wat is de wond? Door systemische bewustwording te creëren kunnen mensen loslaten wat niet van hen is, weer ten volle in het leven staan en profiteren van de levensstroom die voor hen bedoelt is.