De Stilte van Annemieke Rodenburg

Annemieke is al meer dan 20 jaar verliefd op de stilte en heel vertrouwd met het begeleiden van retraites vanuit haar praktijk Hartenlicht. Ook begeleid ze een aantal van de Silent Sundays die het hele jaar door op De Hoorneboeg worden georganiseerd. Misschien vraag je je af wat stilte met je kan doen? We vroegen Annemieke naar haar eigen ervaringen, waar ze graag over vertelt…

‘Je hart kent veel wijsheid en om je hart te kunnen verstaan, moet je stil worden’.

De kracht die stilte je kan geven speelt al langere tijd een rol in jouw leven. Wanneer heb jij de waarde hiervan voor het eerst leren kennen?

Toen ik rond mijn 28ste totaal overwerkt thuis kwam van mijn werk, werd er iets in mij wakker. Wat ik aan het doen was klopte niet, dit was niet mijn pad. Om rust te vinden en er achter te komen wat ik dan wel wilde, ben ik naar een retraite gegaan in een Tibetaans Boeddhistisch klooster in Nepal. Daar maakte ik kennis met de stilte, met mediteren en als allerbelangrijkste; ik maakte daar kennis met mezelf. Diep in de stilte kwam ik in contact met mezelf en dat was een andere zelf dan die ik dacht te kennen uit mijn dagelijks leven. De ideeën in mijn hoofd over hoe alles moest zijn, smolten weg in de warme aanwezigheid van mijn hart, van mijn ziel, van datgene achter al mij gedachten. Iets groters, iets wijs, iets stralends, iets puurs, iets stils kwam in mij tevoorschijn.

Toen wist ik het, dit is wat ik wilde doorgeven aan anderen. Dit resulteerde in mijn bedrijf “Hartenlicht” van waaruit ik nu al meer dan 20 jaar stiltedagen en stilteretraites geef, onder andere op De Hoorneboeg.

 

Door aandacht te geven aan de stilte kun je jezelf op een diepere manier leren kennen. Kun je vertellen hoe jij dit in jouw leven ervaart?

Meestal staat ons hoofd aan het roer. Ons denken is meestal gekleurd door onze opvoeding, de maatschappij en door onze angsten. Wanneer ik de stilte in ga door te mediteren of de natuur in te gaan dan kom ik in het bewustzijn van mijn hart. Ik kijk en ervaar dan zonder oordeel en angst en dat maakt me helder en zacht. Zo kan ik mezelf beter verstaan, begrijpen en verzorgen en blijf ik verbonden met mijn eigen kompas en wijsheid. Zonder oordeel en angst kan ik me altijd diep verbonden voelen met ieder ander. Stilte is voor mij dan ook een belangrijke sleutel naar vrede in de wereld.

 

We verlangen vaak naar stilte en rust en toch gaan we er vaak snel van weg als het dichterbij komt. Als alles om je heen stil is, kan de onrust van je eigen gedachten soms heel voelbaar worden. Hoe begeleidt je mensen hierin tijdens een stilteretraite?

De ingang naar stilte is voor mij het hart. Mijn meditaties en oefeningen zijn voor het grootste deel gericht om mensen te helpen van hun hoofd naar hun hart te zakken. Van denken en controle naar liefde, luisteren en vertrouwen. Zachtheid naar jezelf, zonder oordeel omarmen van wat er is. Wanneer je liefdevol aanwezig blijft in wat je voelt dan komen je gedachten vanzelf tot rust.

 

De stilte die je ervaart als je in de natuur bent, geeft jou veel inspiratie. De bomen, de bergen en de aarde heb je wel eens omschreven als een oerkracht met een eeuwenoude kennis. Hoe wordt dit voelbaar voor jou?

Als ik bij een boom zit of ik loop door de bergen ,dan voel ik de stilte die er van nature is. Niet alleen omdat er weinig geluid is, maar ook door de eenvoud en de puurheid. Ze dragen geen maskers, hebben geen oordeel of gedachten. Ze zijn gewoon wie ze zijn. Wanneer ik verdrietig ben of twijfels heb, dan zoek ik vaak een boom op. Ik voel dan de troost en liefde die me wordt gegeven. Wanneer ik dan een vraag stel krijg ik altijd een wijs antwoord. Ik voel een diep wijs liefdevol weten bij alles in de natuur.

 

Je begeleidt inmiddels al heel wat jaren stiltedagen en – retraites. Wat brengt de meeste mensen ertoe om een keer mee te doen?

Mensen komen altijd met verschillende intenties. De meeste deelnemers komen om meer verbinding met zichzelf te maken, hun hoofd minder overheersend te laten zijn, maar ook voor aandacht en zorg voor zichzelf in plaats van altijd voor de ander of voor je werk. Weer anderen komen voor hun spirituele verdieping, terug naar hun eigen essentie of om antwoorden te vinden in de stilte. Je hart kent veel wijsheid en om je hart te kunnen verstaan moet je stil worden.

 

Stilte heeft een belangrijke waarde in jouw leven. Kun je iets vertellen over wat jij doet om dit levend te houden?

Alles wat je aandacht geeft groeit. Al heel lang zet ik mijn wekker wat vroeger om de dag te starten met yoga en meditatie. Dit activeert voor mij het contact met mijn hart en lichaam. Dan ben ik echt aanwezig en verbonden met mezelf en met alle liefde om me heen. Dit geeft me de hele dag door een bodem om op terug te vallen. Als er dan een stress moment is, dan adem ik bewust, sluit ik mijn ogen, maak een glimlach naar binnen en dan voel ik die bodem weer.  Het is een soort vangrail die me gerust stelt en alle stress weer relativeert.

 

Dit interview verscheen ook op de site Holistik.

Meer informatie over Annemieke kun je vinden via haar praktijk Hartenlicht.