Training Van overleven naar leven

De trainingscyclus Van Overleven naar Leven is een ervaringsgerichte training die je aan den lijve laat ervaren wat jouw overlevingsmechanismen zijn en hoe je deze stap voor stap kan leren loslaten. In de trainingen laten we je kijken naar wie jij ten diepste bent, ervaar je waarin jij jezelf onbewust belemmert en laten we je beseffen dat je keuzes hebt in je gedrag, zodat je weer voelt hoe het is om echt te leven.

“Ken je het gevoel dat je steeds aan het overleven bent en niet het gevoel hebt dat je werkelijk leeft, hoe hard je je best ook doet?”

Ninouk Hehenkamp en Edward de Boer verzorgen een training van vijf dagen waarin de volgende thema’s aan de orde komen:

 

Dag 1: Uit je hoofd in je lijf 

In onze westerse maatschappij zijn we ontzettend goed geworden om ons hoofd te gebruiken. We zitten dagen achter de computer en verrichten veel denkwerk. Maar al dat denken heeft soms tot gevolg dat we vast komen te zitten in ons hoofd en raken we verwijderd van wat ons gevoel ons eigenlijk zegt, we worden als het ware ‘wandelende hoofden’. Hier hangt ook een prijskaartje aan. Want door niet te voelen, leef je eigenlijk maar half. En dat heeft gevolgen voor je relaties, je werk en de mate van plezier die jij kunt ervaren. Om echt te voelen dat je leeft, vraagt het om weer in contact te komen met je lijf, want dat is waar je gevoel wordt opgeslagen. Tijdens deze dag maak je letterlijk de reis van je hoofd naar je lijf. Je leert je weer bewust te worden van de signalen, neigingen en emoties die in jouw lijf aanwezig zijn en hoe je daar goed mee om kunt gaan.

Dag 2: Nestgeuren

In ons leven hebben we al jong gedragspatronen geleerd die zó zijn ingesleten dat ze onbewust zijn geworden. We noemen dit het levensscript. Eenmaal volwassen houden deze patronen in stand: we vertonen steeds hetzelfde gedrag en dat leidt tot telkens dezelfde soort ervaringen. Vrijwel iedereen kom op een gegeven moment tot een besef dat je je realiseert dat bepaalde ongewenste situaties zich steeds maar herhalen in je leven. En ook al wil je het anders, toch verval je steeds weer in oude patronen. Door bewustzijn op je eigen patronen kun je ze veranderen, waardoor je jouw script als het ware kunt herschrijven naar hoe jij het werkelijk wilt.

Dag 3: De kracht van je schaduw

Ken je het gevoel dat je bezig bent om bepaalde eigenschappen of gevoelens van jezelf weg te stoppen, te onderdrukken of je ertegen te verzetten? In ieder mens zit een schaduwkant verborgen. Je schaduwkant zijn die delen van je persoonlijkheid waar je moeite mee hebt en die je niet wil laten zien aan de buitenwereld, zoals schuld, haat, paniek, razernij en kwetsbaarheid. Hoe meer je je schaduwzijde onderdrukt, hoe meer dit je negatief zal beïnvloeden in jouw leven en dit kost ook heel veel energie. Onze schaduw heeft een verborgen potentie: een bron van kracht, energie en autonomie. Tijdens deze training leer je in contact te komen met je schaduwzijde, zodat je deze tot nu toe destructieve kant kan transformeren tot werkelijke autonomie en afgrenzing met een open hart.

Dag 4: Maskers

Iedereen draagt in het dagelijks leven 1 of meerdere maskers om onze werkelijke gevoelens te maskeren. Heel vaak zijn we ons hier niet van bewust en geloven we dat we nou eenmaal zo zijn. Hoewel een masker weliswaar vertrouwd en veilig voelt, zorgt ditzelfde masker er ook voor dat je jezelf niet helemaal laat zien en kan het ook heel veel energie kosten om het masker in stand te houden. Tijdens deze dag krijg je besef van welke maskers er zijn, wordt je je bewust van jouw masker en ga je ervaren wat jouw masker verhult en hoe je hier uit komt stappen. Je leert wat hun kwaliteiten, vaardigheden en taken in het leven zijn en welke specifieke levensthema’s spelen rondom de verschillende maskers. Een prachtige training die je veel inzicht geeft in je eigen maskers en ook in de maskers van anderen.

Dag 5: Leven vanuit volle potentie

Wie ben jij als jij jezelf vol zou laten zien? Wat maak jij mogelijk wanneer je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen leven en gaat neerzetten wat voor jou belangrijk is? Om je echte potentie te leven, vraagt het om echt je eigen plek in te nemen; je laat jezelf helemaal zien in wie je echt bent en wat je wilt en je laat bij de ander wat van de ander is. Vaak zijn we verwikkeld geraakt in een patroon wat wel de dramadriehoek wordt genoemd: we stappen in de rol van slachtoffer, dader of aanklager en precies daar gaan we uit onze kracht en creëren we onbedoeld drama. Het vraagt bewustzijn en lef om uit deze rollen te stappen én precies op deze plek kom je in contact met jouw volle potentie.

 

PRAKTISCHE ZAKEN

Alle dagen zijn los van elkaar te volgen. Bij elkaar vormen ze een mooie reeks.

Najaar 2021: 

Dag 1: 9 november
Dag 2: 24 november
Dag 3: 15 december
Dag 4: 28 december
Dag 5: 10 januari 2022

Voorjaar 2022: 

Dag 1: 2 maart
Dag 2: 21 maart
Dag 3: 4 april
Dag 4: 18 april
Dag 5: 19 mei

Najaar 2022: 

Dag 1: 7 november
Dag 2: 21 november
Dag 3: 8 december
Dag 4: 10 januari 2023
Dag 5: 23 januari 2023

Je kunt meedoen aan de hele reeks of ervoor kiezen om één of meerdere dagen bij te wonen.

Meer informatie en aanmelden: www.ninouk.nl.