Natuuratelier

Ben je graag met je handen bezig en nieuwsgierig naar de natuur en je eigen creativiteit? Tijdens deze workshops kun je in de Veranda aan het werk met verschillende technieken en materialen – met steeds weer de natuur als uitgangspunt.

We werken samen met gedreven kunstenaars die graag over hun vak vertellen. Natuurlijk ga je vooral ook zelf aan de slag!

De natuur is ons atelier

De natuur is prachtig… en zit geweldig in elkaar
Alles om je heen heeft zijn oorsprong in de natuur – je kunt er dus enorm veel mee maken en het is leuk om dat zelf weer te ontdekken. We gaan er daarom altijd even op uit om mooie materialen, vormen en kleuren te zoeken die je inspireren of die je een plek kunt geven in je werk.

Ontdek het met verschillende kunstenaars
We werken samen met verschillende kunstenaars die ieder een eigen weg hebben bewandeld en hun liefde voor bepaalde materialen, planten of technieken hebben ontdekt. Ze vertellen je er graag over en helpen je met uitproberen. Je gaat deze dag dus vooral ook zelf aan de slag. Je hoeft er overigens niet al iets voor te kunnen!

Met een lunch rond het kampvuur
Restaurant Bij de Tuinman maakt een heerlijke lunch voor je klaar bij het kampvuur op het veld. Thee en koffie kun je de hele dag door zelf maken en tussendoor wordt een huisgebakken koek of taart langsgebracht.

Alle details op een rij

TIJDEN
Van 10:00 tot 17:00 uur. Vanaf 9:30 uur ben je welkom.

KOSTEN
€ 150,- inclusief materialen, koffie/thee, lunch en van tijd tot tijd iets lekkers tussendoor.

PARKEREN
€ 5,- per auto. Vergeet niet vooraf een parkeerplek te reserveren via het ticketsysteem. Lees hier meer over onze bereikbaarheid.

DE PLEK
Tijdens de workshops werken we in de Veranda, een deel van een voormalige strandtent – midden op het veld en tussen het beginnende voedselbos. Ook ben je regelmatig buiten bezig. Op frissere dagen doen we de kachel voor je aan en is het een goed idee om extra trui of vest mee te nemen.

Workshops en data

We beginnen weer met Dag & Dauw in de lente van 2024. Hou de agenda in de gaten voor nieuwe data.

Zondag 15 oktober

Natuurdrukken

WORKSHOP UITVERKOCHT


Wil je leren hoe je al het moois van de natuur op je papier vangt? In deze workshop druk je planten en bloemen op papier. Bij het drukken komen de sappen van de plant vrij, die zich vermengen met de inkt. Het resultaat is een aquarelachtige afdruk, waarbij alle nerfjes zichtbaar zijn.

Kunstenaar Judith Rosema – bekend van Het Inkt Atelier – neemt je mee in de wereld van het natuurdrukken. Ervaring met tekenen is niet nodig. De natuur geeft ons alles wat je nodig hebt!

Na een korte introductie, laat Judith je kennismaken met natuurdrukken. Je bekijkt voorbeelden en leert op die manier wat er allemaal mogelijk is. Je ontdekt welke bladvormen interessante afdrukken opleveren en welke planten mooi met elkaar werken op het papier. Hierna ga je op pad om materiaal te verzamelen.

Je begint simpel en klein en samen met Judith breid je dit steeds verder uit en speel je met vormen, structuren en kleuren. Aan het einde van de dag neem je een stapel van je eigen natuurdrukken mee naar huis! Klein en groter, om op te sturen aan iemand die je dierbaar is of op te hangen in huis!

Ware vakmensen - boordevol tips!

We werken samen met gedreven kunstenaars die – ieder op hun eigen wijze – in de natuur een enorme rijkdom herkennen van vormen, kleuren, materialen en gevoel. Ze nemen jou daar graag in mee!

Judith Rosema

Judith Rosema is eigenaar van Het Inkt Atelier, een duurzaam bedrijf wat gehuisvest is in de oude De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Het is een bedrijf waar volop geëxperimenteerd wordt met papier en met allerlei soorten inkt.

Judith geeft inmiddels 20 jaar les in tekenen (vrij en naar de waarneming) en allerlei druktechnieken. In haar lessen is er veel ruimte voor het experiment, ontdekkingen en dus ook voor mislukkingen. De mislukkingen leveren daarna vaak de mooiste en verrassendste resultaten op!

Foto door Tumbleweeds & Fireflies

Twirre van Kraaijenoord

Als creatief ontwerper en verzamelaar van ambachten en technieken is Twirre het gezicht van studio Handmade Heaven.

Weven, natuurlijk verven, macramé, papiervouwen, of hout bewerken – Twirre vindt iedere creatieve techniek de moeite waard om te onderzoeken en in de vingers te krijgen. Niet zo gek dus dat ze koos voor een creatieve opleiding en afstudeerde als Interieur-stylist aan Academie Artemis. In haar ontwerpen past ze ambachtelijk kennis toe en vormt dit om tot stilistisch nieuwe verhalen.

Omdat ze iedereen de voldoening en het plezier gunt dat maken en creëren je kan geven, geeft ze dan ook met veel plezier les in de meest uiteenlopende creatieve technieken. Weven is een van haar passies. Ze maakt geen grote, technische lappen, maar vrij werk waarin vorm, kleur en materialen tot een harmonieus geheel met elkaar verweven worden.

Margot Kat (Rootfolk)

Margot creëert, inspireert en verbindt, met de schoonheid en wijsheid van de natuur als uitgangspunt. Dit doet ze door het creëren en delen van beeldverhalen uit de natuur in keramiek en door het coachen van mensen bij het verkennen van hun eigen creatieve natuur.

De collecties van Rootfolk zijn geliefd en ook met haar workshops, trainingen en retraites, lessen en coaching bij hogescholen weet Margot bij deelnemers en studenten een creatieve ‘snaar’ te raken.

Het werk van Margot vind je regelmatig in verschillende media.

Samen met jou?

Heb je een mooie tip?
We breiden de reeks met Natuurateliers in de toekomst graag verder uit. Doe jij iets waarvan je denkt dat het hier goed tussen zou passen? Of ken je een kunstenaar die zijn inspiratie voor de natuur mooi over kan dragen en anderen hierin kan helpen om het zelf te ontdekken? Leuk om van je te horen via ontmoeten@dehoorneboeg.nl.

De Buitenwerkplaats
We werken toe naar een eigen plek voor dit soort reeksen op De Hoorneboeg:
de Buitenwerkplaats. Inclusief atelierruimte, een grote werkkeuken en een gezellige plek waar je je bij het houtvuur kunt opwarmen. Uiteraard zorgen we er ook voor dat al het gereedschap een plek krijgt.