Natuurdrukken

Wil je leren hoe je al het moois van de natuur op je papier vangt? In deze workshop drukken we planten en bloemen op papier. Bij het drukken komen de sappen van de plant vrij, die zich vermengen met de inkt. Het resultaat is een aquarelachtige afdruk, waarbij alle nerfjes zichtbaar zijn.

Kunstenaar Judith Rosema – bekend van Het Inkt Atelier – neemt je mee in de wereld van het natuurdrukken. Ervaring met tekenen is niet nodig. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben!

Hoe ziet de dag eruit?

In de ochtend
Vanaf 9:30 uur ben je welkom – neem een kop koffie of thee en leer de plek, de andere workshopdeelnemers en Judith alvast kennen.

Om 10:00 uur, na een korte introductie, laat Judith je kennismaken met natuurdrukken. Je bekijkt voorbeelden en leert zo wat er allemaal mogelijk is. Je ontdekt welke bladvormen interessante afdrukken opleveren en welke planten mooi met elkaar werken op het papier. Hierna gaan we op pad om materiaal te verzamelen om ’s middags mee aan de slag te gaan.

In de middag
Na een heerlijke lunch bij het kampvuur ga je de techniek leren. We beginnen simpel en klein en breiden dit steeds een beetje uit. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben. Je speelt met vormen, structuren en kleuren. We eindigen met een mooi overzicht van alle druksels en is er tijd om alles te overdenken en te bespreken.

Om 16:00 uur ronden we de dag af en neem je een flinke stapel natuurdrukken mee naar huis! Op kaartformaat, als een zelfgedrukt kaartje om te sturen naar een dierbaar persoon. Grotere formaten zijn prachtig om aan je muur te hangen.

Wil je erbij zijn?

Data
We organiseren deze workshop op de volgende data:
– Zondag 9 oktober 2022

Tijden
De workshop duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Vanaf 9:30 uur ben je welkom.

Kosten
€ 135,- per persoon.
Materialen, lunch, koffie, thee en iets lekkers tussendoor zitten daar allemaal bij in. Je kunt online reserveren (en helaas niet spontaan aan komen waaien).

€ 5,- per auto voor een plekje op de parkeerplaats

De plek
Tijdens deze workshop werken we in de Veranda, een deel van een voormalige strandtent – midden op het veld en tussen het beginnende voedselbos. Ook ben je veel buiten bezig. Op frissere dagen doen we de kachel voor je aan en is het een goed idee om extra trui of vest mee te nemen.

Over Judith Rosema

Judith Rosema is eigenaar van Het Inkt Atelier, een duurzaam bedrijf wat gehuisvest is in de oude De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Het is een bedrijf waar volop geëxperimenteerd wordt met papier en met allerlei soorten inkt. Judith geeft inmiddels 20 jaar les in tekenen (vrij en naar de waarneming) en allerlei druktechnieken. In haar lessen is er veel ruimte voor het experiment, ontdekkingen en dus ook voor mislukkingen. De mislukkingen leveren daarna vaak de mooiste en verrassendste resultaten op.

Foto door Tumbleweeds & Fireflies