‘Uit de doodse stilte’ – Liefdevol zorgen en handelen in de laatste levensfase

Vroeg of laat krijgen we er allemaal (weer) mee te maken; het sterven van een naaste of dierbare in onze omgeving. Wat staat je te wachten en waar doe je goed aan? Kan je met vertrouwen, zingeving en liefde zorgen, handelen of begeleiden als het zover is?

Deze inlevingsavond met interactieve lezing over sterven en de workshop Liefdevol Levenseinde biedt ondersteunend inzicht. Je kan leren je te verhouden tot sterven zodat ongemak plaats maakt voor vertrouwen en zorgen verandert in echt aanwezig en nabij zijn.

Vanuit haar persoonlijke en professionele praktijkervaring als stervens- en ritueelbegeleider neemt Zilla van Dijk vanuit Stichting Rituals to Root je mee op reis. Laat je onderwijl meevoeren door klankschaalgeluiden van Martijn Huffnagel. Want geluid is de eerste waarneming wanneer we nog niet geboren zijn en het langst waarneembaar in de laatste fase van sterven.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Nationale dag ‘aandacht voor sterven’ van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Locatie – In de Villa op De Hoorneboeg (5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats)

Datum – vrijdag 24 mei 2019

Tijd – 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

Kosten – De toegang is gratis. Na aanmelding, graag voor 20 mei, ben je van harte welkom! We hebben plaats voor 70 deelnemers.

Bereikbaarheid – De Hoorneboeg ligt ten zuiden van Hilversum, aan de rand van de hei. Bekijk hier meer informatie over bereikbaarheid met openbaar vervoer, fiets en auto.

 

AANMELDEN

Ben je er graag bij? Meld je hier aan,  graag voor 20 mei. Met vragen over deze lezing of de workshop kun je terecht bij  zilla@ritualstoroot.nl

 

 

Over Zilla van Dijk

Zilla is zowel ritueel- als stervensbegeleider en werkt vanuit de Stichting Rituals to Root. In deze lezing neemt ze je mee op reis vanuit haar persoonlijke én professionele achtergrond in sterven. Ze werkte in een hospice en begeleidt stervenden en hun naasten thuis. Daar constateerde ze ongemak en angst voor sterven bij voornamelijk de naasten vanuit het ontbreken aan kennis over dit diep menselijke proces. De naasten zijn degenen die de meeste zorg leveren en de meest ingrijpende beslissingen nemen. Door onnodig ongemak en machteloosheid staat echt nabij kunnen zijn in de weg.

Ze ontwikkelde daarom Liefdevol Levenseinde in eerste instantie als een dagworkshop in stervensbegeleiding voor naasten, ondersteunt door Monuta Helpt en het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Daarbij schreef ze een Gids in Levens- en Stervenswijsheid als naslagdocument. Nu zijn haar workshops gevuld met (toekomstig) mantelzorgers, naasten en professionals die beroepsmatig te maken krijgen met stervenden. Door die combinatie opent men zich eerder en dieper. Op 22 juni wordt de workshop Liefdevol Levenseinde in De Luwte van De Hoorneboeg gehouden.