Eten uit de buurt is zo lekker én betekenisvol!

Andrea Bemis heeft samen met haar partner een boerderij: Tumbleweed Farm in Oregon in de VS. In haar boek ‘Dishing up the dirt’ beschrijft ze hoe ze semi-spontaan met haar lief ‘the farmlife’ indook, omdat ze wilden weten waar hun eten vandaan kwam.

‘De ontdekkingstocht naar de wereld van de groente van Andrea en haar man komt mij erg bekend voor! Een vergelijkbaar verhaal hebben Kevin en ik toen we een aantal jaren geleden de Kas Eet & Kweekplek in Utrecht begonnen. We hadden een (zeer) kleine schat aan ervaring in het kweken van groentes, maar een grote nieuwsgierigheid hiernaar en een nog groter enthousiasme om dit te delen en laten proeven bij onze diners aan anderen. Op die manier begon ons eigen ‘eet en kweek avontuur’ dat een vervolg kreeg met ons restaurant Bij de Tuinman op De Hoorneboeg.’

In haar boek Dishing up the Dirt beschrijft Andrea Bemis hoe vanuit het kweken van groentes haar liefde voor het koken is ontstaan. En je hoeft geen boer of teler te zijn om te weten dat verse ingrediënten vaak het lekkerst smaken!

De community speelt een grote rol bij Tumbleweed Farm. De oogst van hun boerderij wordt bijvoorbeeld afgenomen door lokale restaurants en leden van hun CSA : Community Supported Aggriculture. In dit systeem delen de leden de kosten, risico’s én de oogst samen met de boer.

Zoals Andrea schrijft: ‘Like my blog, this book is intended to offer an honest glimpse into our life on our six-acres farm in rural Oregon. It’s a story about love, community, farming, and, most important, the food that we grow, eat and share around the table with family and friends.’

‘Hoewel Andrea ook met vlees en vis kookt en wij vanuit duurzaamheidsoverwegingen hebben gekozen dit niet te doen, ligt haar filosofie en manier van koken heel dichtbij die van ons. Ook wij koken graag met verse producten, liefst biologisch, van het seizoen. Als het uit de buurt komt, of beter nog: we kennen de boer of kweker, dan geeft dat ons eten meer betekenis.’