Collegereeks Ken Uzelf – fundraising Jane Goodall Instituut

De natuur op onze planeet is kwetsbaar. Hoe kunnen we deze beschermen? Jane Goodall is haar hele leven al bezig met deze vraag. Niet alleen heel praktisch door haar studie naar het leven van chimpansees (daar ken je haar misschien wel van), maar ook op een dieper niveau: hoe kunnen we mensen anders naar natuur laten kijken – hen weer laten ervaren dat ook zij (dus ook wij) daar deel van uitmaken?

Zelfkennis blijkt steeds weer essentieel te zijn: pas als je jezelf kent, kun je ook de ander echt begrijpen. En kun je begrijpen wat je plek is in het natuurlijke leven hier op onze wereld. Dat levert een heel ander perspectief op – eentje waarin de motivatie tot natuurbescherming voortkomt uit een besef van de enorme rijkdom van de natuur. We kunnen eenvoudigweg niet zonder als we willen blijven bestaan.

Je werkt bovendien mee aan het mooie werk van het Jane Goodall Instituut Nederland dat werkt aan een betere relatie tussen mens, dier en natuur! Alle opbrengsten – iedereen werkt belangeloos mee – gaan rechtstreeks naar dit doel.

oktober 2021

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Kosmisch bewustzijn - Prof. Dr. Vincent Icke

maandag 4 oktober 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 1e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Prof. Dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden, publicist en beeldend kunstenaar. Het helpt als we weten wat onze ontstaansgeschiedenis is, hoe we zijn opgebouwd uit sterrenstof en oerknalmateriaal. Hoe weinig we nog weten en hoeveel we leren. Als we iets meer bewustzijn krijgen voor hoe uit het “niets” “iets” ontstaan is, en hoe uniek onze planeet is, draagt dat bij aan kosmisch bewustzijn, zoals de bekende Amerikaanse astronoom Carl Sagan dit omschreef. Kosmisch bewustzijn leert ons te relativeren zowel als te strijden voor behoud van onze sterke en kwetsbare planeet. Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Over leven en dood van ons zenuwstelsel - Prof. Dr. Dop Bär

maandag 11 oktober 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 2e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Prof. Dr. Dop Bär emeritus hoogleraar Experimentele Neurologie. Daarnaast was hij opleidingsdirecteur van de masteropleiding Biomedical Sciences (BMS) aan de Universiteit Utrecht / UMC Utrecht. Dop Bär geeft inzicht in onze kleinste bouwstenen. Hoe onze hersenen ons bewuste en onbewuste gedrag sturen en hoe tijdens de ontwikkeling van het zenuwstelsel, bij letsel of ziekte (acuut of chronisch) en bij veroudering, zenuwcellen sterven, soms gewenst, meestal ongewenst. De wetenschap onderzoekt de processen die optreden bij hersenziektes en veroudering, en welke ‘aangepakt’ kunnen worden. Sommige onderzoekers veronderstellen dat we veroudering kunnen vertragen of zelfs stoppen, en zo het ‘eeuwige’ leven hebben. Geleerden zijn het hier bepaald niet over eens, maar het onderzoek leidt tot meer inzicht in onze hersenen. Na deze bijdrage ken je de “seven deadly things” die onze sterfelijkheid in belangrijke mate veroorzaken. Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Van big bang tot burn-out – Prof. Dr. Witte Hoogendijk

maandag 18 oktober 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 3e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Prof. Dr. Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Witte Hoogendijk geeft ons inzicht in de ontwikkeling van ons brein – hoe heeft dat zich ontwikkeld en hoe functioneel is het nog? Gaat de ontwikkeling van technologie zo hard dat ons brein het niet meer kan bijbenen? Worden we steeds gestrester als soort? Wat betekent dat voor onze mentale gezondheid? Hoe kunnen we ons hier tegen wapenen? Zijn we kansloos of lukt het ons toch weer ons aan te passen? Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Onze mismatch met de evolutie – Prof. Dr. Mark van Vugt

maandag 25 oktober 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 4e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Prof. Dr. Mark van Vugt, is sociaal en evolutionair psycholoog en hoogleraar in arbeids-en organisatie psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Mark van Vugt vertelt ons hoe de evolutie onze kijk op de wereld verdiept. Hoe we door samenwerking in kleine en grotere groepen de succesvolle soort zijn geworden die we zijn. Hoe we altijd zoeken naar veiligheid, verbinding, innovatie en de juiste leiders. Maar zijn de succesvolle overlevingsstrategieën die we als soort hadden nog wel nuttig in een moderne, welvarende en individualistische samenleving? Of maken onze oerinstincten ons juist kwetsbaar? Zijn we van nature volgers of leiders? Kun je leiderschap en charisma aan leren of is het iets waar je mee geboren wordt? In dit college zal Mark van Vugt inzichten uit de evolutionaire antropologie, biologie en psychologie bespreken. Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

november 2021

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Wie zien we in de spiegel? – Patrick van Veen

maandag 1 november 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 5e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Patrick van Veen is gedragsbioloog en oprichter Apemanagement, Global Chair | President of the Jane Goodall Institute. Patrick van Veen houdt ons de spiegel voor. Als expert op het gebied van chimpansee gedrag laat hij ons mensen zien hoe de dierenwereld ons ziet. Uiteindelijk is de basis van ons zijn, hoe we ons verhouden tot onszelf en anderen. Dieren voelen dat. Hoe sensitief zijn we zelf nog? Wat kunnen we leren van onze interactie met de natuur? En misschien komt de belangrijke vraag naar voren: hebben we een eigen wil of zijn we onderdeel van een sociale omgeving die ons dagelijks gedrag bepaalt? Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

Online collegereeks 'Ken Uzelf': Passies van het brein – Prof. Dr. Margriet Sitskoorn

maandag 15 november 2021 Bewustzijn Lezing Natuur Verbinding Wereldse wijsheid 6e College in de reeks 'Ken Uzelf'. Prof. Dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Margriet Sitskoorn laat zien waarom zondigen zo verleidelijk is. Hoe komt het dat de hoofdzonden zo universeel zijn en kan je het ons als mens eigenlijk wel kwalijk nemen dat we ons soms zo mateloos gedragen? Maar het is niet alleen ons brein natuurlijk, ook de omgeving speelt geraffineerd in op onze passies. In deze bijdrage leer je hoe makkelijk we gemanipuleerd worden en hoe moeilijk het is om de waarheid in pacht te hebben. Volg het online of schuif aan op De Hoorneboeg. Alle opbrengsten gaan naar het Jane Goodall Instituut Nederland! Lees meer

'Handelen wint het altijd van cynisme'

Mikkel Hofstee houdt zich – met zijn bedrijf Lifeguard – al jaren bezig met de gezondheid van medewerkers van teams. ‘Handelen wint het altijd van cynisme’, was een les die hij leerde van Jane Goodall. Deze les nam hij ter harte, met onder meer deze reeks als resultaat! Behalve de ontwikkeling van het programma, kom je hem straks tegen als moderator van de colleges.

Het verhaal van Jane Goodall is je vast bekend: in de zomer van 1960 vertrok ze als 26-jarige uit Engeland om aan de oevers van Lake Tanganyika in het huidige Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen. Ze had niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker.

Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme wist ze het vertrouwen van de chimpansees te winnen en kreeg ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raakten mensen via haar onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.

In 1986 kwam een omslag in haar leven. Tijdens een conferentie hoort ze over de in rap tempo afnemende chimpansee populaties in Afrika en ook vanuit een vliegtuigje op weg naar Gombe ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven rond de bescherming van onze kwetsbare natuur op onze planeet.

Ben je erbij?

Je kunt je online opgeven
Voor een donatie van € 200,- kun je alle colleges volgen. Er is plek voor 1.000 online deelnemers.

10 avonden én een afsluitende speciale sessie met Jane Goodall
Vanaf 4 oktober iedere maandagavond tussen 20:00 en 21:30 uur.

Je kunt alles online volgen
Vooraf ontvang je een link om de colleges online bij te wonen. Kun je een keer niet? Je kunt het college dan tot 2 weken daarna nog bekijken.

Of er live bij zijn!
Ieder college is er plek voor 30 personen – op De Hoorneboeg. Je doneert in dat geval € 50,- extra (per avond). Daar zit een diner van Bij de Tuinman bij inbegrepen.