Ciderij

In de sfeervolle schuren bij de tuinmanswoning wordt cider gemaakt. Je zou het misschien niet denken, maar deze ciderij huisvest de grootste ambachtelijke cidermakerij van Nederland!

Maar liefst acht soorten cider worden hier gemaakt en je kunt ze hier, maar ook op andere plekken kopen. Door deze cider worden oude boomgaarden in stand gehouden en nieuwe natuur ontwikkeld in de vorm van voedselbossen.

Je kunt een workshop volgen en bent welkom bij een proeverij, op afspraak of tijdens de open uren op zondagmiddag.

Cider

De appels van onze ambachtelijke Nederlandse cider komen uit oude hoogstamboomgaarden. We oogsten de appels, vermalen en persen ze en vergisten het sap. Door de verhouding in appelrassen en het type gist dat we kiezen ontstaat een unieke smaak: fruitig friszuur en licht bitter.

Met de heide, het bos en de moestuin vlakbij is de keuze aan smaken en geuren die we kunnen toevoegen heel divers. Dennennaalden, rozemarijn en bijvoorbeeld bramen uit de buurt geven onze producten een heel eigen smaak.

Arjen Meeuwsen

Opgeleid als landschapsarchitect zat ik steeds vaker achter de computer, terwijl ik had besloot dit vak te leren vanwege mijn liefde voor de natuur en een creatieve aanleg.

Nadat ik zelf de ciders had ontdekt én omdat ik wist dat veel fruit uit hoogstam-boomgaarden niet geoogst wordt vanwege de geringe opbrengsten, startte ik in 2016 Elegast-cidery.

Inmiddels worden deze ciders op markten en in speciaalzaken verkocht en heb ik veel hulp van vrijwilligers. Het is mooi dat de boomgaarden mede hierdoor weer een reden van bestaan hebben.

Op zoek naar de perfecte plek om mensen weer in contact te brengen met de natuur kwam ik De Hoorneboeg tegen. Hier zag ik mogelijkheden om in de schuren van de tuinmanswoning mooie natuurproducten te maken.

Tijdens de workshops en proeverijen deel ik graag mijn plezier in het maken van ambachtelijke producten en de beleving van de natuur.