We zoeken bewoners met liefde voor de natuur en een passie voor verandering

Dit is een unieke kans voor mensen die op een van de meest bijzondere locaties van Nederland willen wonen, midden in de natuur, in het centrum van Nederland en op een buitenplaats die steeds meer een centrum van positieve verandering wordt.

Geloof jij, net als wij, in onze missie om mensen weer in verbinding te brengen met zichzelf, met elkaar en met de natuur om de wereld beter achter te laten en wil je actief bijdragen aan die missie als bewoner en beheerder?

Ben je bereid om met ons dat avontuur aan te gaan en je handen uit de mouwen te steken?

Heb je altijd al zelf concreet iets willen doen en een bijdrage willen leveren aan positieve verandering in de wereld? En dat op een magische plek in de natuur waar je zelf woont en leeft?

Dan is dit dé kans voor jou of jullie en maken we heel graag kennis.

Wie we zoeken

Vanaf 1 januari 2023 zoeken we singles, stellen, of gezinnen, die willen wonen op deze bijzondere plek en mee willen helpen aan de verdere groei van de Buitenplaats.

Ondernemende en avontuurlijke bewoners/beheerders die liefde hebben voor de plek, voor natuur, voor onze missie en onze gasten, daar inhoudelijk aan willen bijdragen en in ons team passen. En natuurlijk een goede klik hebben met hun buren, de eigenaren van restaurant Bij de Tuinman: Meike en Kevin met hun prachtige, afgelopen September geboren zoon Niam.

Als beheerder/beheerderskoppel woon je op De Hoorneboeg in een woning die gehuurd wordt en wellicht in overleg op erfpachtbasis kan worden aangekocht. Maar eerst willen we graag onderzoeken of het van beide kanten klikt.

Het Houten huis

Het duurzame woonhuis dat beschikbaar is, heet Het Houten Huis en is gevestigd aan het pleintje bij restaurant Bij de Tuinman. Het heeft een ruime woonkamer, eetkeuken, 3 slaapkamers, 2 badkamers, een zolder die als werkruimte kan dienen, een ruime overloop met werkplek en een aangrenzende werkruimte.

Het Houten Huis kan op verschillende manieren gebruikt worden, afhankelijk van de wensen van de nieuwe beheerder/bewoner:
• Als huurwoning van 1 woonlaag met 2 slaapkamers van 127m2 voor 1.500 euro per maand, exclusief energie- en servicekosten.
• Of als huurwoning met 2 woonlagen van 187m2 met op de 1e verdieping 2 of 3 extra slaapkamers voor 2.500 euro per maand, die in samenspraak terug verhuurd kunnen worden aan de Stichting, exclusief energie- en servicekosten.
• Of als koopwoning: de koopprijs zal liggen tussen € 500.000,- en € 550.000,- (kosten koper), mede afhankelijk van de afspraken die we gezamenlijk maken over de taken en activiteiten die verricht worden voor De Hoorneboeg. De erfpacht bedraagt bij aankoop € 1.000,- per maand. Dit is exclusief servicekosten.

Buitenplaats De Hoorneboeg

De Hoorneboeg heeft al eeuwenlang betekenis voor mensen die op zoek zijn naar rust, zichzelf en verbinding. Vanaf 1792 wisselden statige landhuizen – altijd bovenop de heuvel – elkaar af. In de tussentijd werd soms ook op andere plekken iets gebouwd.

De landhuizen zijn verdwenen en de verzameling van gebouwen die overbleven, vormen nu samen een bijzonder geheel rondom de heuvel. Met kronkelige wegen, stukken bos en oude tuinen – aan de rand van de hei. In 2018 zijn alle plekken met zorg verbouwd, ze kunnen er weer jaren tegen.

Iedere dag verwelkomen we groepen die op zoek zijn naar een plek om betekenisvolle veranderingen in gang te zetten. Een retraite, training, workshop of (netwerken van) wereldverbeteraars – op De Hoorneboeg geven we graag ruimte om positieve bijdrages aan de wereld verder te brengen.

Samen met anderen programmeren we zelf ook workshops, dagen en retraites die je weer dichter bij jezelf, anderen en de natuur brengen – zoals stilte- en ademdagen, natuurateliers en culturele events. In het voorjaar vieren we Earthday en in de zomer geven de ruimte aan films en workshops met een maatschappelijke betekenis tijdens de Bosbios!

In de ‘Denktank’ vindt onze missie zijn weg naar de wereld door initiatieven te ondersteunen die mens en natuur in balans brengen. We verbinden, luisteren en denken mee; zetten onze kennis, netwerk en ervaring in en we verbinden onze partners.

Wat vragen we van een beheerder?

Zorg voor gasten

• Vriendelijkheid en gastvrijheid. Je bent hartelijk en het zit in je bloed om te zorgen dat mensen het naar hun zin hebben.
• Er gebeurt altijd wel iets op het landgoed en er zijn vrijwel altijd groepen gasten aanwezig. Omdat zich 24 uur per dag iets kan voordoen dat opgelost moet worden, heeft buiten de reguliere kantoortijden altijd een (gast) beheerder dienst:
• Op weekdagen tussen 18:00 tot 08:00 uur en in weekenden is de beheerder verantwoordelijk om actie te ondernemen bij calamiteiten, bijvoorbeeld storingen water, verwarming, elektriciteit, brandalarm, geluidsoverlast of stormschade.
• Als je dienst hebt, kan iemand van het Locatieteam, in de avonduren (18:00 – 22:00), vroege ochtend (7:00 – 9:00) en weekenden, een beroep op je doen om waar nodig te helpen met praktische klussen, zoals het inchecken van gasten die komen overnachten, het voorbereiden van een kampvuur, het afsluiten of openen van locaties, of het helpen van mensen die slecht ter been zijn.
• Ook ben je incidenteel gastvrouw/man op momenten buiten kantoortijden. Je laat bijvoorbeeld locaties zien aan potentiële gasten en vertelt over onze missie aan groepen.
• Als beheerder volg je een BHV opleiding zodat je mensen in nood kunt helpen.

De beheerdiensten worden ieder jaar in overleg met de andere beheerders en gastbeheerders ingeroosterd . Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met voorkeuren wat betreft vrije dagen, vakanties en feestdagen. Reken minimaal op 2 tot 3 avonden door de week en 7 – 12 weekenden per jaar.

Zorg voor de plek

We zijn ons bewust van de bijzondere plek waar we werken en wonen en dragen er graag goede zorg voor. Voor beheerders en bewoners is deze relatie nog veel directer.

• Je hebt oog voor wat de natuur, de gebouwen, de tuinen, paden en buitenplekken nodig hebben. Je signaleert als onderhoud nodig is en zet dit eventueel in gang. Denk ook aan situaties zoals de toegangsweg vrijmaken na een stormachtige nacht. Samen met de andere beheerders neem je alle facetten onder je hoede.
• Het is fijn als je handig bent en ervan houdt om je handen uit de mouwen te steken.
• Daarnaast is het belangrijk dat je op je gemak bent in de natuur. Het is ’s avonds stil en donker. Het is heerlijk als je ervan houdt, maar niet iedereen voelt zich hierbij thuis. Tussen 22:00 en 23:00 loop je bijvoorbeeld altijd een avondronde (zijn bij alle lege locaties de deuren en ramen dicht, lichten uit?) en ook als je midden in de nacht vermoedt dat er iets aan de hand is, is het jouw taak om erop uit te gaan.

We laten je natuurlijk uitgebreid kennis maken met alle ins and outs.

Bijdrage aan de missie

Als beheerder ben je deel van een hecht Hoorneboeg-team. Je doet actief mee aan de missie en de koers die we met elkaar bewandelen – zowel inhoudelijk als in sociaal opzicht.

• Dat vraagt bevlogenheid voor onze missie, waarin we zoeken naar mogelijkheden om mensen te verbinden met zichzelf, met elkaar en met de natuur. We zetten betekenisvolle veranderingen in gang. Het liefste geef je daar zelf ook al vorm aan.
• Misschien heb je zelf al ideeën over de manier waarop je wilt bijdragen aan onze missie. We denken graag met je mee wat betreft mogelijkheden om impact te maken. De plek bieden veel mogelijkheden, maar ook je netwerk of aandacht voor onze vrijwilligers zijn richtingen die we samen kunnen verkennen. Er is dus ruimte voor ondernemende ideeën.
• Wat we met elkaar willen bereiken is waardevol en daar zetten we ons vol voor in. We zijn ambitieuze, harde werkers. En zoeken elkaar op als het even kan!

Wonen in Het Houten Huis

De plek

Het huis ligt midden aan het pleintje, samen met de Ciderbar, het restaurant en de toegang tot de moestuin. In sommige weekenden en tijdens events is dit een erg gezellige plek met bezoekers, een extra barretjes en soms ook muziek.

De moestuin (samen met de kas en de stretchtent) is de plek waar kleine concerten plaatsvinden, diners tussen de bietjes en proeverijen in het oogstweekend.
Tijdens de Bosbios toveren we de moestuin om tot een gezellig festivalterrein waar je vooraf kunt komen eten, borrelen en genieten van muziek voordat de film begint.

Door-de-week komen groepen gasten naar het restaurant, eten ook buiten bij de Ciderbar en werken vrijwilligersgroepen in de moestuin en hebben de vrijwilligers van GNR hun honk bij ons.

Kortom: je hebt regelmatig een boel gezelligheid voor de deur! Onze bezoekers zijn fijne mensen, maar het is natuurlijk anders dan wonen in een willekeurige straat in Nederland. We hopen dat je hier volop van mee wilt genieten en plezier hebt in dit soort momenten. Het liefste heb je zelfs ideeën om deze plek nog meer tot zijn recht te laten komen: help je mee met events, zie je misschien mogelijkheden om aan te sluiten bij de ambachtelijke/natuurgerichte activiteiten die in dit deel van De Hoorneboeg georganiseerd worden.

Aan de achterzijde kijkt de woning uit op het bos. Daar laat iedereen je met rust. Aan de voorkant ben je meer open – niet zoals een winkel of café – maar wel in verbinding met alles wat er voor je deur gebeurt.

Het Huis

Begane grond

Via de achterdeur aan het pleintje stap je een ruime eetkeuken binnen. Aansluitend een woonkamer (met grote glazen gevels richting het bos dat direct naast het huis begint), een ruime slaapkamer met aangrenzende badkamer en een werkruimte die je via de keuken kunt bereiken (tot voor kort de ciderij).

Boven de keuken is een zolder (nu te bereiken met een vlizotrap, kan een vaste wenteltrap worden naar een extra slaapkamer/werkkamer). Verder een hal met een toilet, trap naar boven en de voordeur (aan de zijde van de poort richting de moestuin).

Eerste verdieping
Een ruime overloop met hoogslaper, ruimte voor een werkplek en een grote dakkapel richting de bomen. Twee ruime en heel sfeervolle slaapkamers en een badkamer (met douche, bad, toilet en wasmachine-aansluiting). De toegang tot deze verdieping maakt het eventueel mogelijk om de slaapkamers te verhuren aan gasten van De Hoorneboeg.

Samengevat
Ruime woonkamer, ruime eetkeuken met aangrenzende, inpandige werkruimte. Nu 3 slaapkamers, maar met een vaste trap en een extra raam zijn in totaal 5 slaapkamers te creëeren, 2 badkamers en een toilet.

Het houten deel van het huis is in 2018 nieuw gebouwd tegen een oude stenen schuur die volledig gerenoveerd is. Het geheel is zo duurzaam mogelijk tot stand gekomen, is zeer goed geïsoleerd en heeft centrale verwarming.

Heb je interesse?

Laat het ons weten!

We ontvangen graag je reactie
Laat ons via dit formulier je gegevens en motivatie weten. We nemen vervolgens contact met je op en bespreken een eventuele persoonlijke kennismaking. Je kunt dan meteen het huis bekijken.

Het je vragen?
Wouter Groote helpt je graag verder: wouter@dehoorneboeg.nl of 06 – 2158 3588